5 vészjósló jel, hogy baj van a céges arculattal

5 vészjósló jel, hogy baj van a céges arculattal

Sok induló vállalkozás követi el azt a hibát, hogy a tudatos logó vagy arculattervezés helyett csak összedobnak valamit, amire épp az idejükből futja. Mi a baj ezzel?

A cégalapítás körül bizony sok a fizetni való. Mire vállalkozás megjelenése szóba kerül, addigra a sok beruházás mellett már a költségvetés annyira szűkös, hogy a profi megjelenésre már nem helyeznek hangsúlyt. Ez egy részről érthető is. Később azonban ez még visszaüthet, ugyanis ez a „design” lesz a márka alapja, ez kerül fel a névjegyre, a teherautóra, a munkaruhákra. Nem így tervezték az elején, de így alakult. Ez van, és kész.
De muszáj ezzel együtt élni?

A válasz természetesen az, hogy NEM. Sőt nem is ajánlott. Hiszen ha fejlődik a cég, akkor hamar eljön az az idő, amikor ez már gátja lesz a növekedésnek, sőt mint egy horgony, mindig visszahúzza a céget, és nem engedi kifejlődni. Mikor kell változtatni?

5 félreérthetetlen tünet, amikor eljött az ideje az arculatfrissítésnek

1. Házilag készült „barkács” logó

Vagy az előbb említett okok miatt, vagy egyéb kötődésből, nem tudni, de gyakran találkozunk az ügyes unokaöcs (rokon, lelkes barát) által készített logókkal.
A házilag készített logó olcsó megoldás, de rossz üzlet. Egy cég legfontosabb értéke a márka (a róla kialakult kép, hírnév) Ez pedig vizuálisan a logóban fejeződik ki. A kimenetel gyakran önmagáért beszél, még ha a tulajdonos szívéhez közel áll is a végeredmény, mégis szembe kell nézni a piac ítéletével: azaz váltani kell.

2. Sablonos logó, túl szokványos megjelenés

Sok vállalkozás használ logóként túl egyszerű piktogramokat vagy az interneten található kész clipartokat. Ezekkel elsősorban az a baj, hogy túl könnyen összekeverhetők más logókkal, így a cég nem fog kitűnni a konkurens cégek közül. A megkülönböztethetőség, karakteresség a jó logó egyik legfontosabb tulajdonsága.
A másik probléma, hogy az ilyen logót nem lehet levédetni, és ez azt is jelenti, hogy más vállalkozások is használhatják ugyanazt a design-t. A megoldás egyszerű: le kell cserélni valami egyedire.

3. Amikor a logó nem kelt jó benyomást

Egy jó márkának pozitív üzenetet kell hordoznia. Amikor a logódra néz valaki, mi jut róla eszébe, mit közvetít számára? Professzionalizmust, megbízhatóságot, vagy hanyagságot, házilagosságot? Egyáltalán jövőre is létezik még ez a cég? Ha önmagunk felé nem vagyunk igényesek, hogyan várhatjuk el, hogy az ügyfeleink bizalommal forduljanak hozzánk?
Az vásárlók bizalmának megszerzését a logóval kell elkezdeni, ezért sem mindegy milyen logóval szerezzük meg az első benyomást.

4. Egységes megjelenés helyett káosz

Az egységes megjelenés a felismerhetőség, a rendezettség pedig a bizalom kiépítésében játszik komoly szerepet. Érdemes egymás mellé rakni a cég marketing anyagait. Egy gyors pillantás a hirdetésekre, névjegyekre, weboldalra, és ha nincs egységes összekötő kapocs közöttük, akkor itt az ideje a tudatos, egységes arculat kialakításának. Hiába tervezte meg akár profi grafikus a logót jó néhány évvel ezelőtt, ha nincs arculati kézikönyv vagy legalább arculati leírás róla. A webdesigner másképp értelmezi a színeket, a hirdetést tervező grafikus gondol egy jobb betűtípust, amivel úgy érzi: jobban néz ki a céged és máris oda az egységes megjelenés. A legtöbb komoly vállalkozás rendelkezik arculati kézikönyvvel, mert felismerték annak értékét. Sajnos a legtöbb kisvállalkozás, hírből sem hallott róla, pedig egy arculati leírás sokat tehetne az egységes arculatért.

5. Elkorcsosult logó, éretlen márka

Ha a cég hosszú évek óta létezik, sőt fejlődik, akkor valószínűleg növekedett is, változtak a termékek vagy a szolgáltatások gyarapodtak. Talán egészen mást csinál a cég, mint a kezdetekkor? Sokszor az arculat egyáltalán nem követi ezt a fejlődést, nem mutatja be sem a változást, nem a növekedést. A legtöbb vállalkozás egyszerűen kinőtte az arculatát, már nem a jelent (és nem is a jövőt) hanem a múltat fejezi ki, és ez csak kimondottan kevés márkának áll jól. Korszerűnek kell lenni, frissíteni kell az arculaton, ez viszi előre a céget.

Mi a megoldás, ha a fenti tünetek jelentkeztek?

Itt az ideje elgondolkodni a változtatáson. Ilyenkor nem kell pánikszerűen kidobni a régi marketing anyagokat. Ezek egy része komoly értékeket hordoz, amit kötelező átmenteni és felhasználni, hiszen nem új cégről van szó, a folytonosság létfontosságú. Ráadásul anyagilag is rendkívül megterhelő lehet egy gyökeres változás.

Az alábbiakban bemutatunk néhány példát, az általunk frissített logókra, ahol már jobban érvényesülnek a logóval szembeni alapkövetelmények.

Agro Napló régi logója

Előtte

Agro Napló logó

Utána

Az Agro Napló esetén például az eredeti logó kis méretben teljesen olvashatatlan volt. Ez markánsan megmutatkozott, amikor szponzorként több logó mellett szerepelt.

Magda Cukrászda régi logó

Előtte

Magda Cukrászda logó

Utána

A Magda Cukrászda logója önmagáért beszél, divatosabb, letisztultabb lett, ezáltal minőséget sugároz, ami nyilvánvaló előnyt jelent ebben az iparágban is.

Panthers Pécs régi logó

Előtte

Panthers Pécs új logó

Utána

Egy sportlogó – mint például a Pécs Panthers Kosárlabda csapat esetében – az embléma valódi összekötő kapocs, hiszen követőkről, rajongókról van szó. Itt alapfeltétel, hogy a szurkolók azonosuljanak a csapatot jelentő logóval, azt szívesen viseljék pólón, sapkán és egyéb reklámhordozókon. Itt a logó átalakítása különös fontossággal bírt.

Határozza el, hogy mielőbb felfrissíti cége arculatát! Ne halogasson! Ha lépéselőnyre akar szert tenni a konkurensekkel szemben, akkor az alábbi csomagok épp kapóra jönnek!

Válasszon arculatfrissítés csomagot, és növelje cége jó hírét!

Pin It