A mozgássérült piktogram nyugdíjba menne?

A mozgássérült piktogram nyugdíjba menne?

Legalábbis egyesek ezt szorgalmazzák mostanában. New York kormányzója ezt a kezdeményezést még rendeletek kibocsátásával is segíti. „Az egyik legnagyobb probléma, hogy a jelenleg mind a beszélt nyelv, mind pedig a jelzések a fogyatékosságot hangsúlyozzák, nem pedig az embert!” mondta Andrew Cuomo.

És valóban! Ha végiggondoljuk akkor tényleg sokszor abból indulunk ki, hogy egy fogyatékos ember mit nem tud megcsinálni, nem pedig abból, hogy mire lenne képes! Az alábbi kezdeményezés pont ezen a gondolkozásmódon hivatott változtatni azzal, hogy a nemzetközi szinten elterjedt „mozgássérült logót” leváltsák egy új dinamikusabb logóra.

Az alapkoncepció nem más, minthogy egy sokkal aktívabb, inkább a képességeket hangsúlyozó szimbólum jöjjön létre. A programot jegyző csoport vezetője szerint éppen ezért volt szükség egy olyan logóra, ahol a jól ismert kerekesszékes figura jól láthatóan mozgásba hozza az eszközt, nem pedig csak passzívan üldögél benne! A csoport véleménye szerint ez a lehetőségeket és a képességeket jezi, nem pedig a hiányosságokat, amikkel ezek az emberek kénytelenek együtt élni.

Természetesen vannak kritikusai is a kezdeményezésnek. „Egyből egy para-olimpikon jut az eszedbe róla, vagy mintha kerekes székesek versenyeznének nagy sebességgel” írta Barry Gray, a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet grafikai és szimbolikai munkacsoportjának vezetője. Ebben is lehet valami, hiszen első benyomásra valóban úgy tűnhet, mintha nagy sebességgel repesztene az illető a piktogramon!

Természetesen ízlések és pofonok, döntsétek el ti magatok melyik változat megfelelőbb a kijelölt célra. Azt pedig, hogy melyik lesz használatban úgysem mindig a valóban jó megoldás dönti el, és majd úgyis megszokjuk.

Pin It